OffNews.bg

Прокуратурата извади кореспонденция на Пламен Бобоков с Румен Радев

Специализираната прокуратура извади още SMS-и с кореспонденция между президента Румен Радев и бизнесмена Пламен Бобоков. Малко преди това Бобоков декларира пред бТВ, че не разполага с телефона на държавния глава. От прокуратурата контрираха, че "горното се публикува и с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия" и уточняват, че ще продължи анализът на информацията.

Според прокуратурата анализът на комуникацията е установил размяна на съобщения между двамата. На 29 септември в 16:15 ч. Бобоков изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст: "Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!".

Спецпрокуратурата коментира и темата за отпадъците от акумулаторни батерии, внос от Словакия и Румъния, открити в землищено на Червен бряг. 

При извършения оглед в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които - генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите братя Атанас и Пламен Бобокови, твърди обвинението. По-рано днес Пламен Бобоков отрече отпадъците да са на техни. 

Според прокуратурата първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда.

Обвинението твърди още, че има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 г. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка.

Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Червен бряг, област Плевен. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание, допълва държавното обвинение.

Действията по разследването в землището на гр. Червен бряг продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци.

Прокуратурата на Република България няма да позволи страната ни да бъде сметище, и по думите на главния прокурор Иван Гешев - безотговорни бизнесмени да тровят децата и природата ни, казват от обвинението и прилагат следните снимки: