OffNews.bg

При изтекъл мандат: Заплатите на членовете на ВСС и главния инспектор прескочиха 10 000 лв.

Основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет и на главния инспектор, които са с изтекъл мандат, на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и на главния прокурор и на шефа на Националната следствена служба, надхвърли 10 000 лв. - тя става 10 194 лв.

Това следва от данните на националната статистика за средната брутна месечна заплата през последното тримесечие на миналата година, съобщи "Лекс".

Но това не е всичко. Когато се добавят процентите за прослужено време, възнагражденията набъбват на 14 272 лв.

Членовете на ВСС, шефовете на ВКС и ВАС, главният прокурор и директорът на НСлС получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд, която се формира като средноаритметично от заплатите на президента и председателя на парламента. Според Закона за съдебната власт главният инспектор получава колкото член на ВСС.

Според данните от НСИ през декември 2022 г. средната работна заплата в обществения сектор е била 2127 лв. Което значи, че ако имаше действащ парламент, депутатите биха получавали 6381 лв. основно възнаграждение, а председателят на НС – 9891 лв.

Заплатата на президента съответно става 12 762 лв., а на председателя на КС – 11 327 лв.

Същевременно най-ниската заплата в съдебната система – на младшите магистрати, от 1 януари 2022 г. е 2992 лв. Засега обаче техните възнаграждения и тези на съдиите, прокурорите и следователите не могат да бъдат увеличени, защото бюджет за 2023 г. не е приет, а се разходват средства месец за месец на базата на бюджета за 2022 г.