OffNews.bg

Пловдивчанка може да лежи 5 г. в затвора за съборен паметник на културата

Прокуратурата в Пловдив заведе дело срещу 55-годишната Вероника Иванова заради разрушаването на емблематична сграда в града, обявена за културна ценност. Ако вината й бъде доказана в съда, Иванова е заплашена от затвор до 5 г. и глоба между 2000 лв. и 10 000 лв. 

Разрушената сграда е собственост на известния търговец Васил Куцоглу и е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Била е построена през 1910 г. като жилище на богатия предприемач от архитект Йосиф Шнитер.

Собствениците на имота са имали разрешение да я реставрират, тъй като носещата конструкция била монолитна и нямало опасност от срутване. 

Иванова е била пълномощник на фирма за строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. Дружеството закупило имота с необитаемата сграда. Обвиняемата е знаела, че става въпрос за културна ценност и е под закрила. Първоначалната идея била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде. През 2018 г. фирмата потърсила професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти.

Имало и положително становище от Националния институт за недвижимо културно наследство, съгласуван с Министерството на културата. Въз основа на него през март 2019 г. главният архитект на район „Централен“ в Пловдив издал разрешение за ремонт, възстановяване и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й.

Въпреки това, на 5 юни 2019 г. Иванова се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12. Тя обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато човекът си тръгнал, Иванова наредила на багериста да събори и другите две стени. На другия ден отпадъците били извозени.

Междувременно започнало разследване на причините постройката да бъде съборена, вместо реконструирана и възстановена.

По делото са били разпитани свидетели, назначени са строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата и са извършени в нарушение на Закона за културното наследство.