OffNews.bg

Павлина Панова: ВСС не трябва да бъде постоянно действащ орган

Висшият съдебен съвет (ВСС) не трябва да бъде постоянно действащ орган, заяви съдия Павлина Панова по време на изслушването на кандидатите. 

По този въпрос двамата кандидати - Панов и Панова заемат различни позиции. 

По време на изслушването на кандидатите за председател на Върховния касационен съд (ВКС), което бе поискано от 51 съдии, двамата кандидати направиха кратко представяне, излагайки концепциите и идеите си, а след това отговориха и на въпросите на своите колеги.

Лозан Панов започна речта си, отбелязвайки, че е поканен на изслушването в сряда и не е получавал предварителни въпроси. Той подчерта и че "не е важно кой ще бъде избран, а как". Панов опроверга слуховете, които напоследък са доста обсъждани в медиите, а именно, че е "външен човек, парашутист". 

В своето кратко експозе пък Павлина Панова сподели, че "има какво да направи за ВКС". Минути преди да започне изслушването, съдийката отбеляза, че това събрание за нея е знак, че съдът желае промяна и развитие. "Смятам, че всеки административен ръководител или кандидат за такъв трябва да покаже визия за развитие, желание за промени и воля и сила за реформа." На въпрос: Реформа или приемственост, Панова отговори: "Реформа на базата на приемственост."

По още един въпрос, освен този дали Висшият съдебен съвет трябва да е постоянно действащ орган, или не, двамата кандидати са на различни мнения. А именно дали е предимство да си член на ВКС.

Според Лозан Панов фактът, че не е член на ВКС е предимство, тъй като погледът отвън винаги е по-обективен и вижда събития и факти, които иначе могат да бъдат пропуснати. Като пример той даде сайтът на ВКС, който според съдията може да се подобри и да се направи по-лесен и достъпен. 

Съдия Панова, която работи в съда от 2007 г. има противоположна позиция, според която "визията отвътре навън не би могла да замъгли обективността ми".

Припомняме, че изборът ще бъде направен на 29 януари, а ден по-рано се очаква предстоящият доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, което обаче не би трябвало да повлияе на избора на представител на ВКС, категорични са и двамата кандидати за поста.