OffNews.bg

Оставка? Гешев я размаха и скъса демонстративно, без да я подпише

Главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставка. На брифинг в прокуратурата той демонстративно размаха неподписания лист, след което го накъса на парчета и изхвърли пред репортерите, извикани за негово извънредно изявление.

Оставката му бе поискана от кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел миналата седмица, след което прокурори от ВСС внесоха искане за предсрочното му освобождаване.

"Като главен прокурор съм работил само за България и гражданите, за тяхната сигурност. За мен думи като родина, татковина, отечество, мъжка дума, чест, вярност към приятелите - означават нещо", каза той.

Той допълни, че може да е допускал грешки и е нормално и да е казал някъде нещо непремерено, но работата му била само в интерес на народа.

"Всичко започна преди месеци. Тогава получих предложение - завоалирано. Казаха, че е от Бойко Борисов и е да стана посланик или в Израел, или в Турция. Евентуално - да имам политическа кариера може би в неговата партия. Не го взех насериозно, но явно тогава е започнала организацията", разкри Гешев.

Главният прокурор разказа, че вчера, връщайки се от САЩ, е бил поканен да подаде оставка днес до 10 ч. "Беше споменато моето семейство и че ако не го направя, някой ще натисне "enter" и ще излязат някакви неща и видеоклипове. Бях посъветван да проявя благоразумие, защото животът продължава", разказа той.

"Съветът" е завършвал с думите Don't worry! Be happy. В него имало и "лирични отклонения", че е "сам на скалата, а там духа вятър".

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева. Накъсаната на парчета оставка на Иван Гешев

Той определи като "безобразна медийна атака" случилото се сред т. нар. опит за атентат: "След тази медийна истерия, която не е случайна, а целенасочена, и опита да се измести въпросът за опита за атентат срещу мен - да се оправдавам защо съм останал жив, за мен беше безумно и заради това мълчах", допълни той.

Предвид "спекулациите" и "обидната, гнусна медийна кампания" срещу него, медийният отдел в прокуратурата го е посъветвал да даде интервю за БНТ.

"Дадох интервю и обясних всичко, което знам като свидетел. Мислех, че темата е приключена, но се оказа, че това е само началото на блицкрига срещу прокуратура", категоричен е Гешев.

Главният прокурор разказа, че миналия понеделник сутринта негов приятел от провинцията, близък до ГЕРБ, му се обадил и му казал, че "лицето Бойко Методиев Борисов му се е обадило и е попитало къде е семейството на главния прокурор".

"А семейството ми беше в приятелска държава. Бойко Борисов е посъветвал да спра да говоря, защото съм първа, втора, трета новина. Помислих, че нещо му става на този човек, но го подцених. После видях становище в БТА на "лицето Борислав "Боби" Сарафов (директорът на Националната следствена служба). Обадих му се и той каза, че го е срам, но няма какво да направи. Попитах "нали знаеш, че това не отговаря на истината", а той каза "Разбери ме", обясни още главният прокурор.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов светкавично отговори на обвиненията от главния прокурор. В Народното събрание Борисов заяви, че не е предлагал посланически постове.

"Само аз съм му виновен. Това разбрах. Като какъв и в каква позиция ще предложа посланически пост? Нито съм говорил, нито на прокурор съм се обадил – който и да било, освен на него, когато стана атентатът, за да изразя съчувствие, загриженост и молба да намерят извършителите, съчувствие към семейството му, защото този, който си позволи да плаши семейства, той е боклук. А да наречеш избраниците на народа „политически боклук“ също не е коректно", каза той. 

Главният прокурор разказа още, че във вторник Сарафов се е обадил на Гешев с думите, че ще отиде на интервю при Силвия Великова (журналист от БНР - бел. ред.). "Казаха ми да отида при нея. Отивам, за да оправя нещата", заявил Сарафов на Гешев.

"Той даде интервю и всеки може да го чуе. Каза (Сарафов), че ситуацията е сложна и някой трябва да изгори, и че това трябва да е Ясен Тодоров (зам.-директорът на НСлС). Чухме се пак със Сарафов, но той обясни, че няма да го направи и думите му са само за медиите. В сряда разбрах, но не от него, че е внесъл предложение във ВСС да бъде отстранен Тодоров, защото бил давал интервю без негово одобрение", посочи още главният прокурор.

Той уточни, че има медийна стратегия на прокуратурата, която обаче не изисква разрешение от Сарафов. Гешев допълни, че не помни заместникът му да е му искал разрешение за свои изявления.

Гешев обяви, че не е го е страх и че винаги е правил неща, които смята за правилни: "Правя каквото трябва и да става каквото ще".

Главният прокурор определи случилото се през последната седмица като атаки от "политическата мафия, олигархията и престъпността".

Обвинител №1 се похвали, че дори Европейската комисия е видяла, че проблемът с престъпността е решен и че за пръв път са се появили дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което никой не е разследвал, а "някои бивши премиери подаряваха кученца на Путин" (визира Бойко Борисов - бел. ред.).

"Днес се надявам това да е началото на края на този модел. Тук ще се присъединя към лицето Борислав "Боби" Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата. Съгласен съм и сега е моментът политиката да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен да я наговори в интерес на собствените си користни интереси, а сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности и дори елементарен морал", категоричен бе главният прокурор.

Гешев се  съмнявал, че повечето политици имат морал.

Обвинител №1 разказа, че е получил съобщение от колега прокурор, който му написал: "Здравей, Иване. Не знам дали знаеш, че Сарафов е казал на еди-кой си (...) и той ми каза, че трябва да прекратя "Барселонагейт" до петък (миналия петък). Казах, че не съм запознат, но уведомих наблюдаващия прокурор от ВКП, който каза, че делото не може да приключи преди септември и да си работя по закон".

От парламента Борисов отговори на Гешев и за това обвинение:

"Вече колко години го мъкнат. Или да го прекратяват, или да го повдигат. Аз къща в Барселона нямам, какво да ви кажа? Махането на Гешев става от Висшия съдебен съвет и какви процеси са текли там, кой се е обаждал, аз на никого не съм се обаждал, с никого не съм разговарял, на никого указания не съм дал. Единственият ми разговор с него беше да му изкажа пълно съчувствие в първите минути, дето се вика, като разбрах за атентата".

След като разказа за SMS-а, Иван Гешев се закани, че ще довърши мандата си, защото гражданите трябва да имат сигурност и е време да бъде изметен този политически боклук.

Обвинител №1 посочи още, че прокуратурата ще продължи обективно и при спазване на закона да работи по същия начин, независимо какво ще му коства в личен план. "Имам подкрепата на колегите, прокуратурата е единна и ще продължи да бъде. Е, винаги има едно плъхче и няколко мишки. На този натиск се учудвам, че трябваше толкова време да изпълзят", каза още той.

Гешев разказа, че след като в четвъртък номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел поиска оставката му, той се е обадил на един политик, който "считал за приятел" - политик жена.

Тя му е казала: "Разбери ме, бях до нея (до Мария Габриел), от нея го чух за пръв път". Тогава на Гешев му станало ясно, че това са го знаели много тесен кръг хора - "лицето Бойко Методиев Борисов и още един-двама. Той се учуди и от позицията на ДПС и я определи като "предателство".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отрече да става въпрос за нея.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че не е гледал изявлението, но и че подаването на оставка е личен избор

За предложението на членове на Прокурорската колегия към ВСС да поискат освобождаването му, главният прокурор разказа, че се е чул по телефона с един от подписалите искането, който му обяснил, че дори не прочел предложението.

"Дадоха ми го, то е за да си подадеш оставката. Знаеш... имаш семейство", казал въпросният мъж на Гешев.

След това главният прокурор е получил SMS от административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура, който гласял "Много съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам". Гешев му се обадил, защото се знаел за какво говори. Административният ръководител разказал, че са го накарали да пусне становището. На въпроса кой отговорил "Сарафов".

От думите му стана ясно, че този ръководител е в тежко здравословно състояние и това трябва да тежи на съвестта на хората, които са го принудили. 

"На никой не му е изсипвало това, което на мен - проверки на семейства, на приятели, жалби, пасквили, доноси, хиляди статии, компромати. Всичко показва, че може би някой възприема, че аз съм бъг в системата и този бъг трябва да бъде премахнат, за да може да се краде и да живеем бедно", смята той.

Той се надява, че във ВСС все още има хора, за които чест и достойнство означават нещо.

"Всичко, което се случи, много ясно онагледява държавата, в която живеем. Паднаха опорките и хибридните атаки срещу прокуратурата, това, че съм всесилен, това, че пазя ГЕРБ и ДПС. Ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание, съдейки от изявленията на някои т.нар. политици.

Това е първото изявление на главния прокурор, след като в четвъртък номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел поиска оставката му. "Първата задача на министъра на правосъдието в моето правителство ще е да внесе искане за оставката на Иван Гешев във Висшия съдебен съвет", заяви Габриел по време на среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Тя поиска оставката му с мотив, че главният прокурор "уронва на престижа на съдебната власт".

Ден по-късно шестима членове на Прокурорската колеги на Висшия съдебен съвет внесоха предложение за предсрочно освобождаване на Гешев. Под искането се подписаха Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова. Предложението за освобождаване на Гешев е заради "тежко нарушение на служебните задължения".

Според прокурорите тежки нарушения са действията на главния прокурор след т. нар. атентат срещу него, както го нарекоха редица магистрати и политици, като в искането за освобождаването му се описва цялата последователност на събитията и участието на мистериозно появилия се израелски експерт.

Главният прокурор бе на посещение в САЩ, от което се върна късно вечерта на 13 май. 

Прокуратурата съобщи, че Гешев е посетил САЩ по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение. Поканата била заради активната позиция на главния прокурор за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин.