OffNews.bg

Не може да се паркира на всеки тротоар, постанови ВАС

Върховният административен съд отхвърли жалбата на граждани срещу разпоредба в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), която позволява да се паркира на тротоара и при отстояние от 1,5 м, защото тя е загубила сила.

Съдът бе сезиран с искане да се отмени чл. 96, ал. 3, изр. второ от правилника, която допуска "спиране за престой и паркиране на МПС с максимално допустима маса до 2,5 т върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 м за преминаване на пешеходци". В ЗДвП обаче пише, че "престой и паркиране на МПС с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 м за преминаване на пешеходци“.

ВАС обяснява, че съгласно Закона за нормативните актове правилникът се издава за прилагане на закон в неговата цялост за организацията на държавни и местни органи или за вътрешния ред на тяхната дейност. Законът, въз основа на който е издаден правилникът, е отменен и вече е изгубил сила. 

"Тоест, разпоредбата вече не може да се прилага и не е действащо право. Така е постигнат целеният от жалбоподателите правен резултат. При това положение за тях не е налице правен интерес от оспорване на посочената разпоредба от ППЗДвП и нейната отмяна", се казва в решението на ВАС.

Съдиите разясняват още, че в такива случаи по изключение отделни разпоредби може да продължат да действат, но само тези, които не противоречат на новия закон, а в случая с чл. 96, ал. 3 от ППЗДвП не е така.