OffNews.bg

„Мога да ви уволня, мога и други неща да ви направя“

„Мога да ви уволня, мога и други неща да ви направя“. Така служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев се е обърнал към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, стана ясно от разяснения на говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Както стана ясно по-рано днес, прокуратурата му повдигна обвинения за оказване на натиск чрез отправени заплахи. Семерджиев разговарял по телефона с директора на агенцията по лекарства, като поискал да назначи определен човек на поста зам. изпълнителен директор. Въпросният човек бил близък с министъра и влиза в управата на дружества, работещи в сферата на медицината. 

След като разбрал, че указанията му няма да бъдат изпълнени, Семерджиев се обадил по телефона на директора и директно го заплашил и му дал срок до 27 март назначението да бъде факт. Тогава затворил телефона, като казал: "Няма да ви слушам и секунда повече. В понеделник очаквам лицето да бъде назначено". 

Разследването по случая е започнало ден след изтичане на поставения от министъра срок - 28 март. Не е ясно, защо директорът едва тогава е подал сигнал в прокуратурата.

От проверката на прокуратурата станало ясно, че човекът на министъра дори е внесъл документите си в агенцията. Това доказва намеренията на министъра, смятат от прокуратурата, макар че по текста, по който е обвинен Семерджиев, не се изисква от натиска да има резултат. Достатъчно е да се извърши принуда, за да има престъпление по служба, обясни Арнаудова. 

И към настоящия момент той влиза в управата на търговски дружества.