OffNews.bg

Масларова осъди България в Страсбург за 8000 евро

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека заради коментари от 2010 г. на говорителката на тогавашния главен прокурор Борис Велчев Стелияна Кожухарова и депутата от ГЕРБ Пламен Нунев.

Според решението държавата трябва да плати на Масларова обезщетение от 5000 евро за погазена презумпция за невиновност от публични фигури и 3000 евро за покриване на съдебни разноски. 

"Там ние сме фиксирали и служебните нарушения, които са извършени от бившата министърка Емилия Масларова. Знаем, че има образувано наказателно производство за присвояване на държавни пари в размер на около 11 млн. лв. Изводът, който може да се направи, е, че този случай е един типичен пример на корупционно поведение чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки от висш представител на изпълнителната власт, от министъра", заяви Нунев в интервю за седмичника "Политика". 

Масларова беше обвинена през ноември 2009 г. в престъпление по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинението Масларова, семейният ѝ приятел Венцислав Драганов, управител на фирма "Стара Загора 2007", и техни помагачи са били присвоили 11 млн. лева от отпуснати близо 19 млн. лв. за ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора.

През 2015 г. Софийският градски съд оправда Масларова. Прокуратурата протестира присъдата, но апелативният съд върна делото заради "абсурдно формулирани обвинения". Оттогава то е без движение в предсъдебна фаза. 

Според съда в Страсбург изказването на Нунев е грубо нарушение на презумпцията за невиновност. 

Такова е мнението и за коментарите на говорителката на тогавашния главен прокурор Стелияна Кожухарова от пресконференцията в деня, в който Масларова се отказа от имунитета си през ноември 2009 г. 

Според съда Кожухарова не просто е представила информацията за обвинението, но с коментарите си е индикирала, че Масларова е отговорна за злоупотреби с публични средства.