OffNews.bg

Ливанецът, който призоваваше за джихад, отива на съд

Ливанецът Бахжат Махмуд Ал-Макуаси, арестуван у нас за призиви за джихад през миналата година, отива на съд, след като Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу него. 

Ал-Макуаси е нарушил Международния пакт за граждански и политически права на ООН, като е създал и разпространил видеозапис, на който заснел себе си с традиционна арабска кърпа на главата и отправил към всички мюсюлмани по света призив на арабски език към разрушения и убийства на хора с американски и еврейски произход. Освен това е заявил, че ще предприеме необходимите действия в България, съобщиха от СГП. Само за последното престъпление Наказателният кодекс предвижда 8 г. затвор.

Обвиняемият е предаден на съд и за още две престъпления - за закана за убийство, която отправил на 25 октомври 2023 г. в столицата, и създаване на смут и страх в обществото.

В момента Ал-Макуаси е с мярка постоянен арест.

50-годишният Бахжат Махмуд Ал-Макуаси е завършил литература в Дамаск. При ареста от жилището на ливанеца бяха иззети знаме на "Ислямска държава", хладно оръжие, 19 броя оптични носители и дискове, както и телефон.

Тогава защитникът му обясни, че клиентът му е реагирал неадекватно, защото негови близки са загинали в Газа и той го изживял тежко. И допълни, че става дума за инцидент заради психичното състояние на ливанеца и че той едва ли е осъзнавал какво върши. Освен това е с влошено здраве - опериран крак и сърдечно заболяване.

Самият Ал-Макуаси обяви, че не е имал намерение да прави това, което е говорил във видеото, и че е обикновен човек.