Ливанецът, задържан заради призиви за джихад, остава в ареста

OFFNews 28 октомври 2023 в 17:57 1803 1

зала

Снимка Архив

Ливанецът Бахжат Махмуд Ал-Макуаси, арестуван у нас заради призиви за джихад, остава в ареста, реши съдът.

50-годишният мъж е завършил английска литература в Дамаск.

Прокурорът аргументира искането си с опасността да извърши друго престъпление. По време на мярката стана ясно, че призивите са били отправени чрез видео - в клипа Ал-Макуаси е използвал религиозни послания и е призовавал за отмъщение за случващото се в Газа. Казвал също, че ще излезе по улиците на София и ще убие всеки евреин, съобщи БНТ.

Според служител в ДАНС във видеото той е бил раздразнен и агресивен. Служители на агенцията са разговаряли с ливанеца чрез мобилно приложение. Мъжът използвал религиозни послания и призовавал всички мюсюлмани по света да от отмъстят за случващото се в Газа.

Ливанецът е имал връзки с високопоставени фигури от "Народния фронт на освобождение на Палестина".

Съдът установи, че на този етап доказателствата на ДАНС не са опровергани. От жилището на ливанеца са иззети знаме на "Ислямска държава", хладно оръжие, 19 броя оптични носители и дискове, както и телефон.

Защитникът на ливанеца обясни, че поведението на Ал-Макуаси се дължи на това, че са загинали негови близки в Газа и той го е изживял тежко. И допълни, че става дума за инцидент заради психичното състояние на клиента му и че той едва ли е осъзнавал какво върши. Освен това е с влошено здраве - опериран крак и сърдечно заболяване.

Самият Бахжат Махмуд Ал-Макуаси посочи пред съда, че е не е имал намерение да прави това, което е говорил във видеото, и че е обикновен човек.

Назначена му е съдебно-медицинска експертиза, която да установи от какви точно заболявания страда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика