OffNews.bg

КС не намира проблем с прехвърлянето на имотите на Бюрото за защита към правосъдното министерство

Конституционният съд не вижда нарушение на основния закон при прехвърлянето на имотите на Бюрото по защита от прокуратурата към правосъдното министерство. Решението е прието с мнозинство от присъствалите на заседанието 10 конституционни съдии.

Бюрото за защита бе отнето от разпорежданията на главния прокурор и официално мина към министъра на правосъдието в края на ноември м.г. Това стана след като Министерският съвет одобри постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Главният прокурор Иван Гешев оспори пред КС не самото преместване на бюрото, а прехвърлянето на дълготрайните му материални активи към Министерството на правосъдието.

С бюрото бяха свързани редица скандали, а през март 2021 г. президентът Румен Радев внесе в КС искане за установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

Според държавния глава в последните години чрез последователни промени в закона в отклонение от конституционния принцип за разделение на властите при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор, смята Радев.

Бюрото участва в няколко зрелищни акции. В края на май 2020 г. негови служители изведоха от МОСВ бившия зам.-министър Красимир Живков, който заедно с братята Пламен и Атанас Бовокови бе обвинен по аферата „Боклукгейт“ за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Малко по-късно обект на бюрото и прокуратурата стана и президентството. По време на съвместната акция бяха претърсени кабинети на съветници на Румен Радев. Задържани бяха Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.