OffNews.bg

Гешев: Срещу президента има досъдебно производство (допълнена)

Образувано е досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев, се разбра от думите на главния прокурор Иван Гешев, който представляваше държавното обвинение на делото за КТБ.

От думите му обаче не стана ясно кога е образувано въпросното досъдебно производство и по какъв начин е свързано то с държавния глава.

Затова пък Гешев обясни защо е изпратил искане до Конституционния съд за разтълкуване на член. 103 от конституцията, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

"Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на основния закон", коментира обвинител №1.

"След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС. Т.е. - констатирал съм, че е налице необходимост КС да изясни съответни разпоредби", подчерта той.

Гешев не отговири на въпроса от коя прокуратура са въпросните прокурори и дали въпросното разследване е свързано с ВВС, чийто командир беше Румен Радев преди да стане президент.

Според него има неяснота дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които може да е замесен. Главният прокурор пита и дали евентуално дело срещу президента трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

"След като главният прокурор е сезирал КС, очакваме развитие по образуваното дело. Само КС може да тълкува Конституцията", заявиха вчера лаконично от президентството.

От съда пък съобщиха, че са образували конституционно дело, но нямат срок, в който да се произнесат.

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки коментира, че "когато става дума т.нар. висши престъпления, се повдигат много въпроси. Главният прокурор повдига съществени въпроси, свързани с действието на тази процедура. Аз не мога да знам какви скрити мотиви има. В най-новата ни конституция много неща останаха неуредени.

Според Близнашки обвинител №1 пита какво се има предвид под държавна измяна в конституцията. "КС няколко пъти е вземал отношение по подобни въпроси. Главният прокурор има своите основания да постави тези въпроси и ще се стигне до отговор. Въпросът за държавната измяна може да стане актуален по много неочакван начин", допълни бившият конституционалист.

Главният прокурор заяви още, че държавният глава не е поискал среща с него.

„Не съм се срещал с президента“, категоричен бе Гешев.