OffNews.bg

Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата за над 20 000 лв. обезщетение

Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата да му плати над 20 000 лв. обезщетение заради незаконното обвинение по делото за подкуп, по което беше показно арестуван, съден и оправдан заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където Попов е завел второ дело за обезщетение след скандалния процес, който приключи преди 5 г. със заключение на Върховния касационен съд (ВКС), че случаят е "емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров, съобщи Лекс.

Попов и Николай Цонев бяха обвинени, че са опитали да подкупят бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров - Пепи Еврото, но бяха оправдани на три инстанции. След оправдателната присъда на Цонев, наречен "абсолютният престъпник", Пепи Еврото подаде оставка.

Тенчо Попов и съпругата му Антония спечелиха дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да им плати 14 000 евро обезщетения. Според ЕСПЧ с ареста и разследването срещу Попов България е нарушила забраната за нечовешко и унизително отношение, презумпцията за невиновност и правото на личен живот.  

Сега обаче финансистът е завел иск за 60 000 лв. и срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

В иска си той припомня, че на 1 април 2010 г. е бил брутално арестуван в нотариалната кантора на съпругата си, като полицаите са му нанесли телесни повреди, а задържането е било заснето от МВР и разпространено в медиите.

Попов посочва, че е стоял близо два месеца в ареста, невъзможно е било да се върне в държавната администрация и държавни дружества. Търпял е и болки и страдания.

Трима свидетели са потвърдили за тежкото понасяне на публичния процес срещу него. 

СГС приема за доказани вредите, които Попов претендира, че е изтърпял покрай делото. Но справедливото обезщетение за тях би било 40 000 лв. Заради спечеленото дело в Страсбург СГС решава, че трябва и допълнително да намали присъдената сума, защото Попов вече е бил частично обезщетен за причинените му вреди. И присъжда обезщетение от 20 441,70 лв.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.