OffNews.bg

Болницата във Враца платила над 32 хил. лева за операции на лекар, който не работи там

Районната прокуратура във Враца обвини трима души за присвояване на 32 467 лева от бюджета на болница „Христо Ботев” в града.

В болницата е било разкрито отделение по съдова хирургия. За да отговаря на медицинския стандарт, са съставени документи, според които на трудов договор в отделението работят двама лекари с призната специалност по съдова хирургия. 

Един от лекарите обаче - д-р Х. М., реално никога не е работил в болницата. Той е бил нает в други лечебни заведения в Шуменско. 

Въпреки това обаче на лекаря са превеждани възнаграждения за участие в сложни операции, като между март 2013 г. и декември 2015 г. той е получил 32 467 лева. 

Въпреки че лекарят не е работил в болницата, във връзка с работата му в лечебното заведение има съставени официални документи с невярно съдържание - протоколи, графици за дежурства и др.

Прокуратурата е повдигнала обвинения на началника на отделението д-р Румен Цветанов, на бившия директор на болницата Светозар Луканов и на настоящия директор Орлин Цветков. 

На д-р Цветанов съдът определи мярка за неотклонение „Подписка”, Орлин Цветков е пуснат под гаранция от 1000 лева, а Луканов - в размер на 5000 лева.

Във вторник Районната прокуратура е внесла искане Цветков да бъде отстранен като директор на болницата.