Здравното министерство дава болницата във Враца на прокуратурата

OFFNews 05 октомври 2017 в 22:32 3313 0

Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ "Христо Ботев" – Враца, който ще бъде даден на прокуратурата.

Това заяви министър Николай Петров на заседание на здравната парламентарна комисия, където отговаря на въпросите на депутатите по време на блиц контрол.

Задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“ може да достигнат и над 20 млн. лв., каза Петров.

Обявените към момента близо 14 млн. лева дългове са само главници. Когато към тях се добавят лихви, такси на частните съдебни изпълнители, съдебните такси, както и тези към адвокатите, то сумата ще отиде над 20 милиона. Договори са подписвани, без да защитават по никакъв начин интересите на болницата. Фигурират наказателни лихви по 10 %. Никой не може да издържи на това, заяви още министърът на здравеопазването.

Проф. Петров определи практиките в лечебното заведение като тежки и порочни.

Като пример той посочи, че на една малка площ във Враца са концентрирани три болници: областната многопрофилна болница, частна - също многопрофилна и още една болница, която е под наем в сградата на областната. Последната не плаща нищо за наем, тъй като договорът, сключен с нея, е за ремонти, за което от МБАЛ „Христо Ботев“ не са получили и стотинка. Получава се филтриране на пациенти в трите болници. Тежките и неосигурените случаи отиват в МБАЛ „Христо Ботев“, а „по-интересните“ – в двете частни болници, обясни министърът на здравеопазването.

Справките показват и редица други нарушения - за скенер, който може да бъде закупен за 300 000 лева, е платено близо милион. Само за две години при един от предходните директори на болницата дълговете на лечебното заведение се увеличават от 3 млн. лв. на над 10 млн. лв.

Това, което ще направи МЗ за врачанската болница, е да преведе авансово субсидията за отдалеченост и спешност. Ръководният екип на министерството провежда разговори с местната власт, за да получи съдействието ѝ. Ще се борим да запазим болницата, категоричен беше проф. Николай Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!