OffNews.bg

Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лв.

Бившият шеф на Националната агенция за приходите Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лв. за причинени морални вреди от продължилото 7 г. дело срещу нея. По него тя бе оправдана окончателно в края на 2016 г., съобщи "Лекс".

Обезщетението е присъдено от Софийския градски съд. Първоначално Мургина е предявила иск за 200 000 лв. за неимуществени вреди от незаконните обвинения, причинили ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

СГС отбелязва, че срещу нея са били повдигнати 4 обвинения – две за престъпления по служба, едно за принуда и едно за потвърдена неистина в декларация пред Сметната палата. Освен това през 2011 г. градският съд я осъди на 4 г. затвор, след като я призна за виновна по едното обвинение в престъпление по служба и за принуда. Прокуратурата още тогава се отказа от останалите обвинения.

След това обаче минаха 6 г., в които апелативният съд я оправдаваше напълно на втора инстанция, а Върховният касационен съд отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за принуда и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за принуда бе за това, че Мургина е притискала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, за да не я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ в НАП-Силистра били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

Два състава на ВКС намираха за безспорно, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неясно защо апелативният съд не е отчел това.

При третото разглеждане на делото САС отново оправда бившата шефка на НАП, като прие за очевидно, че обвинението е само декларативно, но не съдържало нищо за действия на Мургина. Накрая ВКС реши, че доказателствата са явно противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че след срещата между двете Мургина лично е заплашвала Цолчовска.

В мотивите си сега СГС посочва, че Мургина е била обвинена и за престъпления по служба, свързани с високия пост, който е заемала, и това води до по-тежки от обичайните вреди. Отчетено е и широкото медийно отразяване на делото, което е уронило допълнително престижа на Мургина.

Решението не е окончателно може да се обжалвао пред Софийския апелативен съд.