OffNews.bg

Адвокатът на акушерката Емилия Ковачева: Прокуратурата остави защитата на тъмно

Прокуратурата отказа да ми предостави записа от побоя на новороденото, заради който е повдигнато обвинение на клиента ми Емилия Ковачева, заяви адвокат Владислав Янев в студиото на bTV тази сутрин.

На 21 декември Софийска градска прокуратура съобщи, че е внесла обвинителен акт срещу акушерката. Тя е обвинена опит да умъртви бебето Никол на 18 април т.г. в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология“ на УМБАЛ „Софиямед“.

Адв. Янев допълни, че е гледал запис по интернет на случилото се, но не знае дали той е автентичен и дали е същият, с който разполага и прокуратурата. Той заяви още, че защита е оставена "на тъмно" по отношение на основното доказателство.

Янев посочи, че по време на т.нар предявяване, когато би трябвало да има достъп до материалите по делото, е видял дискове в пликове, които не са били отворени с обяснението, че са запечатани от вещи лица. По думите му разследването е „необективно и изцяло едностранчиво”.

Той каза още, че не е разследвано защо екипът от смяната на Ковачева не е констатирала оттоци и кръвонасядания при положение, които би трябвало да са били очевидни към 7 ч. сутринта, ако е вярно твърдението, че последният удар е бил нанесен в 3:15 ч. сутринта. Последствията от побоя са установени чак 12 часа след него.

Как така две смени не са констатирали оттоците и кръвонасяданията, а това е станало чак при третия преглед, недоумява адвокатът.

Емилия е под домашен арест в дома си. Тя е човек, изцяло съсипан, чийто живот се е преобърнал, в изключителен стрес, каза адвокатът. Била е съсипана от дълго безсъние и претоварване, допълни той. "Тя дълбоко съжалява за цялото положение, което е създадено. Съжалява за детето. Животът й е объркан изцяло... Била е поставена в ситуация на невъзможност."