OffNews.bg

4 разследвани заради боя, провокиран от кремълското "опълчение" у нас

Четирима души ще бъдат разследвани за днешния бой на бургаска бензиностанция между протестиращи срещу посещението на руските мотоциклетисти „Нощни вълци” и техни симпатизанти.

Районният съд в Бургас отказа да разгледа случаите по Указа за борба с дребното хулиганство и върна преписката на прокуратурата. Според магистратите, деянията им имат степен на обществена опасност.

Двама от задържаните по-рано днес са и пострадали от нанесените им удари. Иван Панчев е със средна телесна повреда, след нанесени удари в лицето, коментира неговият адвокат.

Иво Дошев е с болки в бъбреците, след като е повален и ритан на земята. Те и техни приятели са организирали чрез Фейсбук, за да „посрещнат” руските мотористи, известни като рокерите на Путин.

Не съм противник на Русия, защото съм русофил. Противник съм на Путинската политика. „Нощните вълци” не са свободни рокери, те са проводници на тази политика”, коментира антропологът и поет Роберт Леви, който бе сред участниците в несъстоялия се протест.

Леви разказва, че сутринта са тръгнали с две коли от Лозенец, за да се присъединят към протеста на украинците. Когато пристигнали на бургаската бензиностанция, вече е имало конфликт между протестиращите и дошлите от т.нар. Национален воински съюз „Васил Левски” (прокремълска агитка, която дефилира във военни униформи у нас).

Казва, че не са провокирали по никакъв начин напрежение, а неговият приятел Иван Панчев е повален и ритан.

Нападнаха ни без предупреждение, пояснява Леви. Участниците в несъстоялия се протест признават, че са носели плакати, сред които и такъв с нарисуван среден пръст, но са мислели да ги разпънат пред руските рокери. За сметка на това, налетяли на група от мъже, облечени във военни униформи.

От воинския съюз пък твърдят, че са били провокирани, както и че от другата страна е имало удари, блъскане и обиди. Двама от задържаните са от тяхната група – Евгений Тибулихин и Атанас Михов.

Според адвоката на другите двама, Калоян Кръстевич, не е нормално хора във военни униформи, с обособено място за палка, да твърдят, че са нападнати.

Районната прокуратура трябва да реши дали и на кого от четиримата ще повдигне обвинения за хулиганство.