OffNews.bg

VIVACOM ще превръща София в регионален Internet of Things център

Когато си говорим за т. нар. „умни“ градове (smart cities), обикновено се сещаме за азиатски мегаполиси като Сеул, Токио, Шанхай или поне за европейските Барселона и Хелзинки, които от години инвестират в интелигентното развитие на своята инфраструктура и услуги. Едва ли обаче мнозина биха се замислили точно за България в този контекст. И биха сгрешили.

През последните години страната ни неизменно попада сред лидерите по широколентова интернет свързаност в различни международни класации. Днес тя е девета в света и шеста в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. По данни на организации като Point Topic и департамента DG Connect към Европейската комисия, България е сред лидерите и по покритие с широколентов интернет.

А напоследък страната ни е на път да се наложи и като регионален център за развитие на Internet of Things технологиите (т.нар. „Интернет на нещата“). Стъпвайки на добрите си традиции в области като софтуерната разработка, постепенно започна да се заражда общност в областта на IoT, включваща както установени компании, така и перспективни стартиращи фирми, разработващи съвсем нови услуги и продукти.

Какво е „Интернет на нещата“?

За незапознатите – Internet of Things (IoT) е концепция за свързването с интернет и „поумняването“ на множество предмети около нас.

Това включва както създаването на „умни“ електроуреди и цели домове, така и на автономни автомобили, дори дрехи и бижута. Най-екстравагантните примери включват четка за зъби, комуникираща с мобилно приложение, както и солница, свързана с интернет. И докато те са по-скоро забавни, то сериозните приложения на IoT могат изцяло да променят облика на градовете, предприятията и домовете ни.

А националният телеком VIVACOM изглежда има амбициите да играе водеща роля в този процес. Тази седмица компанията анонсира първата по рода си Internet of Things мрежа, изцяло базирана на протокола LoRa, която вече функционира в София. Тя е изградена в партньорство с мрежовия гигант Nokia и целта е да бъде в основата на превръщането на столицата ни в „умен“ град.

За какво може да се използва?

На практика за всичко – от интелигентно управление на нашите домове, през контрол на автомобилните паркове и цялостно управление на трафика в населените места, отчитането на водомери, електромери и други комунални услуги, до мониторинг на различни екологични показатели, сигурност и контрол на достъпа. „Инвестираме, за да бъдем активен участник в изграждането на нов, по-добър начин на живот и устойчивото развитие на градовете ни“ - заяви по време на анонса на проекта пред журналисти Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM.

Новата мрежа ще позволява създаването на приложения във всички основни обществени и бизнес сфери – от дома, през обществения транспорт и публичните пространства, до офисите, предприятията и земеделските стопанства. Тя би могла например да помага на шофьорите да откриват най-близкото свободно място за паркиране или да управлява интелигентно осветлението в домовете и в офисите, спестявайки енергия. Технологията може да работи и в помощ на възрастните хора, наблюдавайки тяхното здраве и реагирайки, ако например някой падне на земята.

Някои от най-актуалните проблеми на столицата като сметосъбирането и качеството на въздуха също могат да намерят решение в новата базирана на LoRa мобилна мрежа. А от VIVACOM побързаха да уточнят, че компанията вече има разработени решения за много от тези проблеми.

Как работи?

В основата на всичко е LoRa (Long Range) – безжичен протокол, разработен от организацията LoRa Alliance и специално насочен към развитието на Internet of Things и т.нар. М2М (machine-to-machine) комуникации или с други думи – връзка между различни машини.

Сред особеностите на технологията са големият обхват, дългият живот на батериите на устройствата (от порядъка на десет години), както и използването на радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 - 870 MHz за страните от Европейския Съюз). Това позволява свързването на множество устройства като базови станции, сензори и др. на голяма територия, без необходимост от SIM карти. Системата е изключително скалируема и лесно могат да бъдат добавяни нови устройства и точки на достъп.