OffNews.bg

Стартъпи от областта на кибер сигурността се насочват към България

Изтичане на секретни данни, „хакване” на сървъри, източване на банкови карти или финансови измами за милиарди долари, разиграни не със зрелищен обир, а съвсем скучно по изцяло електронен път! Това са само няколко примера за разнообразните и твърде често неподозирани предизвикателства в областта на киберсигурността, пред които са изправени световните корпорации, банки, телекоми, а също и правителствените институции в съвременния свят.

Често се оказва, че изключително важни данни и мрежи не са защитени по най-удачния и съвременен начин. А с все по-масовото навлизане на технологиите и развитието им, проблемите с дигиталната сигурност се увеличават в геометрична прогресия.

„Ние можем да дадем по-добро решение, което да е полезно” – тези думи се чуха на няколко пъти от представители на различни компании в столичния Гранд Хотел София, в който се проведе среща на стартиращи иновативни фирми в сферата на сигурността и поверителността.

Звучи леко странно – от една страна стартъпи с по един, двама или – в най-добрия случай – с малко над 10 служители, а от друга осигуряване на кибер защита за огромни организации със стотици хиляди клиенти. И все пак – добрата идея, знанието и опита не са запазена територия за големите и щедро финансово обезпечени компании в този бранш, а решения могат да се предлагат и от „амбициозни прохождащи малчугани”.

Въпреки че в случая думата малчугани е твърде условна. Всичките десетина новостартиращи компании в сферата на сигурността и поверителността на информацията са създадени от професионалисти с огромен опит в големи организации преди да започнат да работят сами за себе си.

За малките стартиращи компании, дори и да предлагат най-добрата идея и решение на даден проблем със сигурността има сериозна опасност, те да не могат да стигнат до организациите, за които са предназначени.

Затова представянето на стартъпите в Гранд Хотел София бе изключително важно и полезно. Събитието бе организирано от офиса за технологичен трансфер „Иновативен капитал“ и EIT Digital Business Community Digital Infrastructure Technologies.

EIT Digital е водеща европейска организация за иновации. Мисията й е да насърчи иновационната цифрова технология и да повиши предприемаческия талант в хората за по-голям икономически растеж и по-добро качество на живот в Европа.
Организацията обединява предприемачи от 130 топ европейски корпорации, малки и средни предприятия, стартиращи фирми, университети и изследователски институти. Подпомага се ускоряването на темпа на растеж на компаниите, набирането на капитал и сигурни целеви клиенти.

Срещата в София бе организирана, тъй като Балканският регион е новата цел на EIT Digital. България е част от ARISE Europe, част от EIT Digital Регионална иновационна схема, която е предназначена да стимулира регионалният растеж в страните от ЕС, в които EIT Digital не е представена от някои от своите звена. 

Целта е да свържат местните и регионалните иновационни центрове и техните екосистеми с иновационната и образователна екосистема на EIT Digital. Програмата ARISE сега включва България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Словакия, Румъния и Словения.

За първи път компании от портфолиото на акселератора имаха възможност да представят своите иновативни технологии в сферата на сигурността и поверителността пред представители на заинтересовани банки, телекоми, компании, частни инвеститори и институции в България.

Отчитайки проявения интерес, нищо чудно част от индивидуалните срещи да доведе до чисто търговски договорености и приложение на нови технологии от стартиращите бизнеси и у нас.