OffNews.bg

Нов бъг във Фейсбук може да е изложил на показ лична информация на 14 млн. потребители

Милиони потребители на Фейсбук може да са изложили лична информация на показ, без да знаят, заради сотфтуерен бъг, предупреди компанията. Става въпрос за 14 милиона души.

Бъгът е позволил публикации да бъдат видими за всички, дори и потребителят предварително да е ограничил достъпа до тях, като например ги е направил видими само за приятели или и за приятели на приятели.

Ръководителят на системата на Фейсбук по сигурността Ерин Игън се извини за грешката и увери, че проблемът е решен. Потребителите, които има вероятност да са засегнати, ще бъдат уведомени със съобщение от социалната мрежа.

Бъгът е бил активен от 18 и 22 май, а справянето с него и скриването на информацията е продължило до 27 май.

Когато потребителите публикуват нещо във Фейсбук, те могат да изберат дали то да е видимо за всички, или за ограничен кръг от хора, най-често включените в списъците им с приятели. Фейсбук пази настройките и автоматично ги прилага при следващия пост. Но между 18 и 22 май тази година бъгът е позволил на публикациите да са видими за всички потребители, без значение от настройките. Ако потребителите не са забелязали промяната, може да са публикували нещо, което да не са искали да е видимо за по-широка аудитория.

По изчисления на Фейсбук става въпрос за приблизително 14 милиона души, които по принцип ограничават достъпа до публикациите си. От компанията вече са започнали да уведомяват потребителите.