OffNews.bg

Google дали 1 млрд. долара на Apple, за да останат фабрична търсачка на устройствата им

Google е платил 1 млрд. долара на Apple през 2014 г., за да остане фабрична търсачка на устройствата, използващи мобилната операционна програма iOS, съобщава Bloomberg.

Информацията идва от преписка по делото, което води софтуерната компания Oracle срещу Google за авторски права. В сделката има включена клауза, която задължава Google да дава процент от печалбата си от iPhone и iPad. От години се носят слухове, относно това колко печели Apple от най-голямата търсачка в света, но до сега компаниите не бяха обявили официални данни. 

Oracle води дело срещу Google от 2010 г. насам, твърдейки, че от търсачката са използвали техен софтуер в разработването на мобилната операционна система Андроид, без да платят за него. Обезщетението, което ще трябва да плати Гугъл, ако загуби делото, вероятно ще надхвърли 1 млрд. долара.

Анет Хърст, която представлява Oracle заяви, че в определен момент подялбата на печалба между Google и Apple e била 34%, като не става ясно дали те са оставали за търсачката или са били плащани на производителя на смартфони.

След като информацията за сделката беше представена в съдебна зала от двете компании настояха да бъде премахната от публично достъпните материали по делото, защото е търговска тайна и ще навреди при сключването на бъдещи сделки с други компании, но съдията отхвърли тази възможност.

Все пак разписката е премахната от електронния регистър на съда миналата нощ.