OffNews.bg

ВСУ унищожи край Херсон 4 комплекса С-300 на руснаците

Въоръжените сили на Украйна са унищожили през изминалото денонощие четири зенитно-ракетни системи С-300 на противника в района на Херсон, съобщи Оперативното командване „Юг“ на ВСУ. На южния фронт руснаците са изгубили още 39 военнослужещи, радиолокационна станция „Имбир“, автоматична минохвъргачка 82-ри калибър „Васильок“ и девет единици бронирана и автомобилна техника.

Според справката от командването през вчерашния ден украински щурмови самолети са атакували две струпвания на въоръжение и техника на руската армия в районите на Херсон и Каховка. Опитите на противника да атакува украинските позиции в Херсонска област са се увенчали с неуспех.

С помощта на хеликоптери ВСУ са разбили опорна точка на руската армия в окупираната част на Николаевска област. Ракетно-артилерийските части на украинците са атакували руската система за ПВО и логистични пунктове в Херсонска област – както в самия Херсон, така и в Приднестровск и Токарьовка. Унищожените складове с боеприпаси са три, окончателните загуби на руснаците се доуточняват.

Руската армия е била парализирана по суша, но е активирала артилерийските и авиационните атаки, руснаците са нанесли 16 въздушни удара с щурмова авиация по линията на съприкосновение срещу позиции на ВСУ и наскоро освободени населени места. Оперативно командване „Юг“ твърди, че тези атаки са минали без загуби.