OffNews.bg

Вилнюс маха Паметника на съветските воини в гробището Антакалнис, под въоръжените автоматчици няма гробове

Общинският съвет на Вилнюс одобри демонтирането на скулптурната композиция на мемориала на съветските войници, вдигната на гробището Антакалнис в съветско време, съобщи телевизионният канал LRT. При гласуването 39 души от местния парламент са били за, 3 против, а един се е въздържал.

В Антакалнис са погребани съветски войници, а кметът на литовската столица още в началото на дискусията посочи, че надгробните плочи на погребаните там воини няма да бъдат пипани, ще бъде премахнат единствено скулптурния ансамбъл от 6 гранитни фигури на воини с автомати, под които никой не е погребан. В понеделник литовският отдел за културно наследство изключи шестте фигури съветски войници от списъка на защитените културно-исторически ценности.

Ръководството на литовската столица вече е започнало разговори със строителната фирма „Гринда“ за демонтаж на гранитните воини и това ще се случи още през лятото.

Литва, както и останалите балтийски републики се борят с едно умишлено създавано явление – поддържане на култ към съветската армия на публични места, които нямат нищо общо с нормалните практики на погребения и почит към загиналите. Според кмета Ремигиус Шимашюс съветските власти умишлено са извършвали погребения дори на площадите в градовете, за да превърнат тези места в места на култ. „Имахме погребения на пл. „Кудирка“, както знаете, и, съответно руснаците искаха да се отнасяме към този площад като към гробище, въпреки, че това си е просто градски площад. В същото време на самите гробища са направили един площад, под който няма погребани, съответно ние можем да го третираме като обикновен площад и да премахнем паметниците.“ – коментира Шимашюс.

Кметът на Вилнюс обещава „хуманен“ демонтаж на гранитните фигури без взривяване и раздробяване „Със сигурност няма да го направим брутално, ще бъдат демонтирани по начин, който да е уважителен и ясен. Ние не сме изкуствоведи, за да оценяваме паметника по съдържание, ще го демонтираме така, че да не бъде повреден.“ – допълни Шимашюс.

На 13 май Общинският съвет на Рига реши да демонтира паметника на съветските войници в Парка на победата в латвийската столица. За събарянето на паметника гласуваха 39 депутати, против бяха само 13. Малко по-рано латвийският парламент се оттегли от споразумението с Русия за запазване на военни паметници, което премахна последните законови пречки за разрушаването на паметника на съветските войници в Рига.

Войната на Русия срещу Украйна предизвика поредната война в балтийските страни - войната на паметниците. Властите на Латвия, Литва и Естония смятат, че символите от съветската епоха вече нямат място в техните страни.