OffNews.bg

Версиите за здравето на Рамзан Кадиров: От бъбречна недостатъчност след COVID-19 до отравяне

Слуховете за смъртта на чеченския лидер Рамзан Кадиров се оказаха силно преувеличени. Но е факт, че здравословното му състояние не е добро.

Болестта на Кадиров започна през май 2020 г. По това време той е приет в московска клиника с коронавирус. Още по време на лечението му се налага да се подложи на хемодиализа, тъй като COVID-19 го е ударил зле в бъбреците. След изписването Кадиров получил задух и продължава да има проблеми с тях, съобщава УНИАН.

Както установява проектът ВЧК-ОГПУ, позовавайки се на свои източници, тогавашният чеченски министър на здравеопазването Елхан Сюлейманов, който действал като лекар на семейство Кадирови, се борил с тези последици в продължение на 2 г. с променлив успех, а през 2022 г. започнал да поставя на Кадиров инжекции.

"След това обаче състоянието на Кадиров рязко се влоши. Рязко. Самият Сюлейманов, по време на консултациите с колеги от Москва и Германия, отдаде събитията на индивидуална непоносимост към лекарството. Колегите не бяха убедени в това и смятаха, че влошаването на здравето може да не е свързано с инжекциите. На свой ред група хора от обкръжението на Кадиров активно лансираха версията за отравянето му", разказва източникът.

През октомври 2022 г. всички приятели на Сюлейманов получават едни и същи съобщения по телефона или в социалните мрежи, нещо от рода на: "Отивам в Баку със семейството си, моля, не ме безпокойте".

ВЧК-ОГПУ разговаря с десетина от приятелите на Сюлейманов, според които оттогава никой не го е виждал или чувал - той не е отговорил на нито едно съобщение. След слуховете за изчезването на Сюлейманов е направен опит да се публикуват архивни кадри с него в социалните мрежи и да се представят за пресни.

Приятели пишат на Сюлейманов в социалните мрежи, но бързо разбират, че им отговаря друг човек, представящ се за Елхан. Пропагандистите на РИА Новости публикуваха "скрийншот" на интервю със Сюлейманов, но така и не го излъчват. По-късно вместо видеоинтервюто те показват специално заснет клип, в който Сюлейманов се оглежда и казва от някаква стая, че е добре. Той обаче не се е свързал с приятелите си и местонахождението му остава неизвестно.

Възможните здравословни проблеми на Кадиров напоследък се обсъждат активно в мрежата. Така например сериозно се подхранва темата, че Кадиров е в кома в московска болница. Твърди се, че му е направена трансплантация на бъбрек, но органът е бил отхвърлен.

Някои медии съобщиха, че е починал, но украинското разузнаване ги опроверга, затова пък потвърди, че Кадиров е в тежко състояние.

В същото време Кремъл избягва да коментира здравословното състояние на Кадиров. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков подчерта преди дни, че това не е в компетенциите на руската президентска администрация.