OffNews.bg

Уволниха военния комисар на Хабаровска област – половината от мобилизираните не ставали

Военният комисар на Хабаровска област Юрий Лайко е бил уволнен в понеделник сутринта заради несправяне със задачите по частичната мобилизация в региона, съобщи губернаторът Михаил Дегтярев, с чиято заповед е освободен военният. Според Дегтярев половината от мобилизираните от военната комендатура в града не са ставали за изпълнението на целите и задачите на Специалната военна операция и са били върнати обратно по домовете си.

В телеграм канала си губернаторът декларира, че отстраняването на военния комисар от длъжност „изобщо няма да повлияе на изпълнението на задачите, които е поставил пред нас президентът“.

Конкретните причини за уволнението на Лайко не се посочват. Разказвайки за хода на частичната мобилизация в Хабаровския регион Дегтярев съобщава, че няколко хиляди души са получили повиквателни и са се явили във военните окръжия, но „от тях приблизително половината са ги върнали у дома като неотговарящи на критериите за подбор за постъпване на военна служба по договор“.

„Частичната мобилизация засяга само онези категории лица, които са утвърдени от министерството на отбраната и президента. Всички факти на престараване трябва да се пресичат.“ – каза Дегтярев.

На 30 септември хабаровското отделение на Общоруския народен фронт съобщи, че с повиквателна е бил мобилизиран мъж, който се води на отчет в психиатричната болница, при това с диагзона „шизофрения“. Мъжът е бил откаран във военно поделение в град Бикин за подготовка за участие във войната в Украйна, но три дни по-късно го върнали обратно в Хабаровск за медицинско обследване.