OffNews.bg

Урсула фон дер Лайен: Мястото на Украйна е в ЕС

Европейският съюз би искал Украйна да се присъедини към него, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Изявлението й дойде часове, след като ЕС обяви, че ще помага с оръжия на Украйна за първи път в историята си.

"Мястото им е при нас, те са едни от нас и искаме да се присъединят", посочи тя.

И допълни, че Украйна вече участва в някои процеси на интеграция, включително в енергетиката.

Изказването дойде, след като снощи ЕС предприе безпрецедентния ход да затвори цялото си въздушно пространство за руски самолети в отговор на агресивните действия на Русия спрямо Украйна. Русия нападна съседната си страна на 24 февруари.

Рано тази сутрин американското посолство в Киев призова гражданите на САЩ в Украйна да я напуснат "със собствени възможности". От дипломатическата мисия предупредиха, че на граничните пунктове с Полша и Молдова са струпани много хора и за преминаването може да отнеме до 30 часа.

Междувременно рублата отбеляза рекорден спад от 30% спрямо щатския долар. А руската централна банка нареди на брокерите да преустановят всички сделки с чуждестранни юридически лица и институции, които искат да продадат руските си инвестиции като дялове и акции. Активите на банката също ще бъдат замразени.