OffNews.bg

Украинското ГРУ разкри план на Кремъл да завземе властта в Молдова

Украинското разузнаване е разкрило план на Кремъл за завземане на властта в Молдова. Тази информация е предадена незабавно на молдовския президент Мая Санду. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на изказването си на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Неотдавна разговарях с молдовския президент г-жа Санду и я информирах за това, което нашето разузнаване успя да прихване - подробен руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова", каза той.

Според Зеленски документите, получени от украинското разузнаване, показват кой, кога и по какъв начин е трябвало да подкопае сигурността в Молдова и да смени правителството в страната.

"Не знаем дали Москва е получила заповед да действа по този план срещу Молдова. Но видяхме какво точно ще направят. В това ние разпознахме точно това, което те вече се опитват да направят срещу Украйна, срещу други държави, особено в Европа", каза президентът.

Молдовските власти не крият, че чакат Украйна да спечели войната, за да започнат деокупация на Приднестровието. Кишинев очаква, че след поражението на руските нашественици в Украйна, Москва ще започне да изтегля войските си от Приднестровието.

Молдовският президент Мая Санду заяви в прав текст, че Кишинев няма за какво да разговаря с държавата агресор. Тя не вижда възможност за поддържане на конструктивни отношения с Русия заради пълномащабното нахлуване в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров пък обвинява Молдова, че е попаднала под влиянието на Запада.