OffNews.bg

Украинската армия удари с HIMARS сградата на Херсонската областна администрация и Апелативния съд

Въоръжените сили на Украйна са ударили с ракетни центъра на Херсон и заетата от проруското управление сграда на областната администрация в града, съобщи агенция ТАСС, която цитира заместник-ръководителя на областната администрация Кирил Стремоусов. "Ударена е администрацията. Уточняваме." - допълни Стремоусов. Местните сайтове пишат, че ударите са осъществени с ракети HIMARS. 

Другата заместник-губернаторка Екатерина Губарева е публикувала видео в Телеграм и разказва, че атаката е дошла в момент, в който се е провеждало съвещание на ръководителите на окупационните администрации от градските и общинските органи на властта. "Не разбрах какво стана... дим, звън в ушите. Дойдох на себе си, когато някой ме дърпаше в неизвестна посока. Щом се вдигна димът разбрах, че е някакъв младеж, който ми помогна да изляза от руините. Жива съм, на работното си място, броим служителите ни." - написа още Губарева. Засега се знае, че сред загиналите е шофьорът на началничката на отдел "Труд и социална политика" Алла Бархатнова, самата тя е ранена.

Очевидци разказват за най-малко пет ракети в района на седалището на окупационната власт. Има убити и ранени, допълва ТАСС и показва видео, на което се виждат гъсти кълбета дим над сградата на съдебната палата в Херсон, по-точно на Апелативния съд, където след окупацията са настанени военната комендатура и щабът на цивилно-военната областна администрация. Херсонските телеграм канали съобщават, че са разрушени два от етажите на сградата.

Буквално минути след съобщенията за атаките срещу Херсон РИА Новости пусна и информация и видео за взрив в Луганск. Според агенцията се е разнесла силна експлозия в сградата на Генералната прокуратура на т. н. ЛНР в центъра на Луганск. Районът е отцепен, по предварителни данни има жертви, съобщава руската агенция. Местни източници твърдят, че при удара е разрушен кабинетът на генералния прокурор Сергей Горенко. Малко по-късно РИА Новости потвърди новината и я допълни с информацията, че при взрива е загинал и заместник-генералният прокурор Екатерина Стегленко.

Засега не се съобщава дали става въпрос за атака отвън или за активиране на взривно устройство вътре в сградата. Минувачи са публикували видео, което показва избити прозорзи на кабинети от лицевата фасада на прокуратурата и разхвърляни дограма и предмети в пространството пред сградата, което говори, че адската машина може да е задействана в прокуратурата.

Кореспондентът на руския "Известия" в Луганск, който живее на няколкостотин метра от мястото на взрива разказа във видеоклип, че първоначално се е чул шум, като от събаряне на строителни материали. Едва след това забелязал избитите прозорци на третия етаж в сградата на прокуратурата. Журналистът разказа и интересна подробност, че срещу кабинета на Горенко се намира сградата на съда, където от вчера върви процес срещу сътрудника на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дмитрий Шарбанов, обвинен в държавна измяна и шпионаж в полза на ЦРУ.