OffNews.bg

Украинската армия превзе Святогорск (видео)

Украинската армия е превзела окупирания от Русия град Святогорск, намиращ се близо до границата, където се събират три области – Донецка, Харковска и Луганска, съобщиха неофициални руски и украински източници. В Туитър и Телеграм пресслужбата на Националната гвардия на Украйна разпространи видео на офицера гвардеец Виталий Марков, заснето вече в тъмната част на деня пред сградата на местната администрация в Святогорск.

ВСУ в Святогорске Донецкой области!

Бойцы Нацгвардии сняли видео у здания Святогорского горсовета, подтверждая, они контролируют город.#Святогорск #Святогірськ #Sviatohirsk #Svyatohirsk pic.twitter.com/6jES5XYcuh

— Типичный Донецк (@typicaldonetsk) September 12, 2022

Записът започва с популярното „Добър вечер, ние сме от Украйна“. Според изявлението на военния, който е заснет на фона на табелите на Светогорския градски съвет на Краматорския район на Донецка област, части на Националната гвардия на Украйна, Въоръжените сили на Украйна и Териториалната отбрана на Украйна са влезли в Святогорск. „Стъпка по стъпка, метър след метър ние освобождаваме нашата страна от окупаторите. Победата ще бъде задължително наша. Слава на Украйна, слава на Националната гвардия на Украйна.

Ukrainian solider pictured in Svyatohirsk pic.twitter.com/VowIlkH8EF

— WarMonitor???????? (@WarMonitor3) September 12, 2022

Преди да излезе това видео, в Туитър и Телеграм се появиха информации за това, че пред сградата на местните органи на властта се вее украински флаг, но все още имаше съмнения дали ВСУ са влезли в града, или издигането на знамето е дело на местната съпротива. Според същите информации в града нямало и следа от присъствието на руски войници.

⚡️⚡️⚡️ It appears that the #Ukrainian army has entered the city of #Svyatohirsk in #DonetskOblast.

Official confirmation is yet to be issued. pic.twitter.com/5ZOL36RZ2I

— KyivPost (@KyivPost) September 12, 2022

Святогорск беше превзет от руснаците на 6 юни заедно с прилежащите му терени. Руската федерация твърди, че градът се намира на територия, над която суверенитет беше обявила Донецката народна република и Русия призна ДНР в тези граници.