OffNews.bg

Удължават с още месец хуманитарната програма за украинците с временна закрила в България

Министерският съвет прие Решение за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселените лица от Украйна с предоставен временна закрила в Република България, приета с Решение № 317 от 2022 г., съобщи пресцентърът на Правителството.

„Украинската програма“ беше приета с решение на МС на 20 май т. г. Решение 317 беше прието на 20 май т. г. на базата на Решение за изпълнение и уреждаше предоставянето на помощ на лицата, които са регистрирани и имат издадени национални карти на чужденец, на когото е предоставена временна закрила. Помощта се изразяваше в осигуряване на подслон в места за настаняване и на изхранване. Първоначално срокът на действие на програмата беше до 31 август, след което беше удължена веднъж. Сега според преценката на МС в хода на изпълнение на Програмата е идентифицирана необходимост от изменение- удължаване за още един месец до 31 октомври 2022 година.

Още в началото хуманитарната помощ за украинците беше обект на спекулации с твърдения, че на бягащите от войната се раздават пари. Както подчертават от МС помощта се изплаща от Министерството на туризма на категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър и на обектите, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър за места за подслон.