OffNews.bg

Трима българи са арестувани във Великобритания по подозрения в шпионаж в полза на Русия

Трима българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са арестувани във Великобритания и обвинени в рамките на мащабно разследване за пробив в националната сигурност на кралството, съобщи Би Би Си.

Обвиняемите са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Обвинението срещу тях е, че са притежавали фалшиви документи за самоличност. Става дума за паспорти, лични карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Тримата са арестувани по силата на Закона за служебната тайна от детективи за борба с тероризма към полицията в Лондон, която отговаря за шпионажа на национално ниво.

Това са Орлин Русев (45 г.), който живее в Норфолк, Бисер Джамбазов (41 г.) в северозападен Лондон и 31-годишната Катрин Иванова, регистрирана на същия адрес с Джамбазов.

Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на различни длъжности и живее в редица крайградски имоти.

Русев има бизнес контакти в Русия. През 2009 г. се премества във Великобритания и в продължение на 3 г. работи като техник в сферата на финансовите услуги. В профила му в LinkedIn е посочено, че е собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване, което включва и подслушване. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмут, твърди, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка. Мъжът е шофьор на линейка, а жената се определя в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около 10 г., е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаването им с "културата и нормите на поведение в британското общество".

Според български държавни документи в интернет те са работили и в избирателни комисии в Лондон.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват, че са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания. Полицията за борба с тероризма говори публично, че все по-натрапчива е версията за заплаха за националната сигурност и шпионаж в полза на Русия. Те са подхранвани от няколко инцидента от последните години, свързани с операции на руското разузнаване във Великобритания.

През 2018 г. руски шпиони се опитаха да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Уилтшър, като използваха смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок". Двойката, както и отзовалият се на място детектив Ник Бейли, бяха лекувани в болница и за малко не умряха.

По-късно същата година местната жителка Доун Стърджис, която не е свързана със Скрипал, умира след като е изложена на въздействието на нервнопаралитичното вещество, което е било оставено в Уилтшър в шишенце от парфюм.

През 2006 г. бившият служител на руското разузнаване Александър Литвиненко беше отровен от руски шпиони в Лондон, изброява Би Би Си.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви пред БНТ, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи. Той обясни, че според британската практика, ако при ареста те самите, не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, желанието им се уважава.