OffNews.bg

Тъстовете на лидера на Шотландия бедстват в Газа

Първият министър на Шотландия и лидер на управляващата Шотландска национална партия (ШНП) Хумза Юсаф заяви, че родителите на съпругата му в Газа , а с тях и техните внуци. 

Те са останали почти без храна и питейна вода и трябва спешно да напуснат окупираната територия..

Тъстовете на Юсаф живеят в Шотландия, но са били на гости при роднини в Газа, когато бойците на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври. 

38-годишният първи министър допълни, че родителите на съпругата му - Елизабет и Магед Ел-Накла, са се ограничили до едно яйце на ден и няколко глътки чиста вода: "Те разпределят храната, така че да има достатъчно за внуците им", добави той.

"Ако границата не бъде отворена отново и няма изход, хората ще умрат... не мисля, че ще ги видя отново", заяви в интервю за Ройтерс Юсаф.

Той посети и синагога в Шотландия миналата седмица, за да утеши семейството на евреин, починал в Израел, с думите: "Вашата мъка е моя мъка". 

Според Юсаф обаче Израел налага незаконна форма на колективно наказание. Той упрекна британското правителство, че е оказало толкова силна подкрепа на Израел веднага след атаката, без да поставя под съмнение реакцията на страната след нападението на "Хамас". 

Все пак първият министър, който е и първият мюсюлмански лидер на западноевропейска държава в новата история, посочи, че Израел има право да се защитава и изрази "абсолютно" съчувствие към жертвите на "Хамас".

Шотландия има полуавтономно правителство, което отговаря за въпроси като здравеопазването и образованието. Външната политика се контролира от британското правителство в Лондон.

"Ако не действаме като международна общност, това ще бъде значително петно ​​върху съвестта ни за много години напред", каза Юсаф, чиято съпруга е родена в Дънди от баща палестинец и майка шотландка.

Първият министър на Шотландия е роден в Глазгоу - с баща от Пакистан и майка от Кения.

Британският премиер Риши Сунак говори пред парламента в понеделник, където заяви, че Израел трябва да се защитава в съответствие с международното хуманитарно право. Продължават дипломатическите усилия за доставяне на помощ в анклава, тъй като храната, горивото и водата не достигат.