OffNews.bg

Талибаните убиха главатаря на кървавия бомбен атентат на летището в Кабул от 2021 г.

Главатарят от „Ислямска държава“, планирал опустошителния бомбен атентат на летището в Кабул през август 2021 г., е бил убит от управляващите талибани в Афганистан, съобщи Би Би Си, като се позова на американски представители.

При него загинаха 170 цивилни и 13 американски войници, докато хората се опитваха да избягат от страната, след като талибаните взеха властта.

Мъжът от ИД е бил убит преди седмици, но е било необходимо време, за да се потвърди смъртта му, обясниха американските служители.

Името му не се съобщава.

Представители на САЩ са установили смъртта чрез събиране на разузнавателна информация и наблюдение на региона. Те не разясняват как са научили, че той е отговорният за атентата. "Експертите в правителството са с висока степен на увереност, че това лице... наистина е било ключовото отговорно лице", заяви високопоставен американски служител пред CBS.

Според "Ню Йорк Таймс" САЩ са научили за смъртта на лидера в началото на април. Не е ясно дали той е бил мишена на талибаните, или е бил убит по време на продължаващите сражения между ИД и талибаните, съобщава вестникът.

Войници пренасят ковчег с тялото на един от убитите в атентата. Снимка: БТА/АП

В понеделник САЩ започнаха да уведомяват семействата на убитите войници за смъртта на лидера на ИД.

Дарин Хувър, баща на загиналия при взрива старши сержант Тейлър Хувър, потвърди пред CBS, че е бил уведомен за новината от Корпуса на морската пехота. "Те не можаха да ми кажат никакви подробности за операцията, но заявиха, че източниците им са изключително надеждни и че са получили информация от няколко различни източника, че това лице наистина е убито", каза Хувър в интервю във вторник.

Взривът през 2021 г. стана часове след като западните правителства предупредиха своите граждани да стоят далече от международното летище в Кабул, поради непосредствената заплаха от нападение от страна на афганистанския клон на групировката "Ислямска държава".

Около 18 ч на 26 август 2021 г. на портала на летището атентатор самоубиец влиза сред семействата, чакащи пред портала. В района са се събрали огромни тълпи, които се надяват да бъдат приети на евакуационен полет в момент на изтегляне на американските войски от Афганистан. Чува се взрив. Загиват 183 души. Сред жертвите са двама британски граждани и детето на британски гражданин, съобщи тогава правителството на Обединеното кралство.

Дни по-късно САЩ извършиха удар с безпилотен самолет в Кабул, като заявиха, че са се прицелили в атентатор самоубиец, но след това признаха, че ракетата е убила 10 цивилни, включително седем деца.

По-късно те предложиха награда от 10 млн. долара на всеки, който разполага с информация, водеща до арестуването или осъждането в която и да е държава на лицата, отговорни за нападението, или за залавянето на лидера на ИДИЛ-К Санаула Гафари.

Изтеглянето на американските военни части от Афганистан през август 2021 г. беляза края на най-дългата война на Америка. Той доведе до срив на подкрепяните две десетилетия от САЩ афганистански правителство и армия. Последствието бе връщане на властта на талибаните.

Американският президент Джо Байдън пред ковчега на един от загиналите. Снимка: БТА/АП

След изтеглянето администрацията на Байдън беше критикувана както в страната, така и в чужбина.

Мнозина изразиха гнева си от изоставянето на афганистанците и на американското оръжие, а един от американските морски пехотинци, ранен при взрива, определи изтеглянето като "катастрофа" по време на ръководените от републиканците изслушвания за разглеждане на изтеглянето.