OffNews.bg

Таймс: Зеленски оцелял в 3 опита за покушение

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е оцелял в три опита за убийство в последната седмица, съобщава британският "Таймс", като се позовава на свои източници.

Според информацията два отделни отряда са били изпратени за покушението му - наемници от подкрепяната от Кремъл групировка "Вагнер" и чеченски специални части. И двата опита са били осуетени от антивоенни елементи във Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, пише "Таймс".

Наемниците на Вагнер в Киев са претърпели загуби по време на опитите си и се твърди, че са били разтревожени от това колко точно украинците са предвидили ходовете им. Източник, близък до групировката, заяви, че е било "зловещо" колко добре информиран е изглеждал екипът за сигурност на Зеленски.

"Таймс" цитира украинския секретар по национална сигурност и отбрана, който казва пред местни телевизии, че са получили информация от ФСБ - "които не искат да участват в тази кървава война".

Зад два от опитите стои подкрепяната от Кремъл "Вагнер груп", съобщава "Таймс". Ако те са били или са успешни, Москва би могла да отрече прякото си участие в заговора за убийство.

В Киев все още има повече от 400 членове на "Вагнер груп", след като нейни членове проникнаха в Украйна със "списък за убийство" на 24 официални лица, чиято смърт би предизвикала хаос в украинското правителство, съобщават източници на "Таймс".

В събота друг опит за покушение срещу Зеленски е било осуетено в покрайнините на Киев. Украински служители по сигурността заявиха, че група чеченски убийци е била "елиминирана" преди да достигне до лидера, добавя британското авторитетно издание.

В началото на конфликта миналата седмица самият Зеленски обяви, че в Киев са влезли групи, които целят да убият него и семейството му. САЩ предложиха на 44-годишния президент да го евакуират от Киев в хода на обсадата, но той отказа. "Битката е тук. Имам нужда от боеприпаси, а не от евакуация", каза той, според Асошиейтед прес.