OffNews.bg

Столтенберг: Путин иска по-малко НАТО по границите на Русия, но получава обратното

Президентът Путин иска по-малко НАТО по границите на Русия, но получава обратното. Иска да разедини Европа и Северна Америка, но ние сме по-обединени отвсякога. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се включи от Брюксел, на Конференцията по сигурността и отбраната в Отава.

Той (Путин- бел.ред) иска да държи европейските народи като заложници на руския газ и петрол. Вместо това ЕС насърчава страните да диверсифицират своите доставчици и да се придвижат по-бързо към възобновяемата енергия. Президентът Путин иска да изгаси огъня на свободата и демокрацията в Украйна. Но колкото и тъмни да бъдат идните дни и седмици, огънят ще продължава да гори, каза още той.

По думите му Европа и Северна Америка ще продължат да поддържат този огън жив, като бъдат солидарни с Украйна и продължат да защитават всички съюзници на НАТО.

Според Столтенберг войната не е само срещу международните закони - тя цели да разруши целия международен- законов ред, от който зависят нашият мир и сигурност.

"Съобщението ни до президента Путин е ясно - Спри тази война. Оттегли силите си и избери пътя на дипломацията", изтъкна генералният секретар на НАТО.

Той напомни за последствията от конфликта - стотиците цивилни жертви, хуманитарната криза, разрушените градове и инфраструктура. Сърцето ни се къса, болезнено е, заяви Столтенберг.

Каквото и да се случи в следващите месеци, каквито и да са целите на Русия, преследвани с насилие и агресия, Москва ще се провали и вече се проваля, обобщи той.

Столтенберг отбеляза още, че присъствието на НАТО по източния фланг е удвоено през последните седмици. Според него, ако конфликтът напусне границите на Украйна, ще бъде още по-разрушителен и ще донесе още повече смърт.