OffNews.bg

Стената на Тръмп двойно по-скъпа от обещаното

Граничната стена между САЩ и Мексико, която е сред основните обещания на Доналд Тръмп, ще се състои от редица отделни стени и огради и ще струва 21,6 млрд. долара, става ясно от доклад на департамента за вътрешна сигурност, цитиран от Ройтерс. 

Така крайната цена на огромния проект е почти два пъти по-висока от определяната от Тръмп сума от 12 млрд. щатски долара.  

Според документа строителният план включва три етапа, а сумарните 2000 км трябва да бъдат готови до 2020 г. Новото строителство ще допълни вече изградените над 1000 км, като по този начин се затваря почти цялата граница. 

Докладът е изготвен по искане на секретаря по вътрешна сигурност Джон Кели и трябва да му бъде представен в престоящите дни. Той е последната стъпка преди да бъде поискано одобрение за финансиране от Конгреса. Според предложението това финансиране трябва да бъде получено до април или май, а самото строителство да стартира през септември. 

От Белия дом и департамента за вътрешна сигурност засега отказват коментар по въпроса, тъй като докладът не е представен официално.