OffNews.bg

След срещата Си-Путин: Краят на войната не е близо

Краят на войната в Украйна не е близо. Това даде да се разбере руският президент Владимир Путин след срещата си с китайския си колега Си Дзинпин.

"Много от разпоредбите на китайския мирен план може да бъдат използвани като основа за уреждане на конфликта в Украйна, когато Западът и Киев са готови за това, но Русия все още не е видяла такава готовност от другата страна" - заяви Путин на съвместна пресконференция след края на разговорите си със Си, цитиран от Би Би Си.

Застанал редом до руския президент, Си заяви, че неговото правителство подкрепя мира и диалога и че Китай застанал откъм "правилната страна на историята". Той отново заяви, че Китай има "безпристрастна позиция" по отношение на конфликта в Украйна, опитвайки се да представи Пекин като потенциален миротворец.

Двамата държавници се срещнаха в Москва, за да обсъдят продължаващия повече от година конфликт, както и отношенията между Руската федерация и Китай.

Китайският план беше публикуван миналия месец. Той не призовава изрично Русия да напусне Украйна. Документът съдържа 12 точки и призовава за мирни преговори и уважение към националния суверенитет, без да отправи конкретни предложения. А Украйна поставя условието Русия да се изтегли от територията ѝ, за да започне каквито и да било преговори. В същото време, няма сигнали Русия да е готова да направи това.

По време на разговорите си вчера Путин и Си Дзинпин са обсъдили още нарастване на търговските, енергийните и политическите връзки между Русия и Китай. 

"Китай е водещият външнотърговски партньор на Русия", заяви президентът Путин и обеща да запази и надмине "високото ниво" на търговията, постигнато през миналата година.

Си отпътува от Русия в сряда със самолет, излетял от московско летище.