OffNews.bg

След скандала с подводниците: ЕС отложи преговорите за свободна търговия с Австралия

Дългопланираният кръг от преговори за свободна търговия между ЕС и Австралия беше отложен, обявиха днес европейски представители. 

Решението идва, след като Канбера реши да се присъедини към новия военен съюз AUKUS и с това прекрати договор за близо 37 млрд. долара за нови подводници с Франция. С участието си в алианса, Австралия ще получи най-малко 8 ядрени подводници с американски и британски технологии. Това, от своя страна, предизвика дипломатически скандал с Париж и се отрази на отношенията на ЕС с Канбера.

Франция публично заяви, че вече не може да се доверява на австралийското правителство, като обвини служителите в лъжа и постави под въпрос съществуването на бъдещо споразумение.

"Търговският кръг от преговори ще бъде отложен с месец до ноември", каза представител на ЕС в Канбера, като изрази съмнение относно бъдещето на търговския пакт. 

Австралийският министър на търговията Дан Техан, който трябваше да пътува до Европа за преговорите, опроверга решението в изявление пред АФП: 

"Ние разбираме реакцията на Франция относно решението ни за подводниците, но в крайна сметка всяка държава трябва да действа спрямо своя национален интерес - това направи и Австралия."

Техан заяви, че през следващата седмица планира да се срещне с комисаря по търговията на ЕС Валдис Домбровскис, за да обсъди евентуалния последващ кръг от преговори през ноември. 

"Ще продължим подготовката за 12 -ия кръг на преговорите и ще работим за сключване на споразумение за свободна търговия, което е в интерес както на Австралия, така и на ЕС", каза още той. 

ЕС е третият най-голям търговски партньор на Австралия. 

През 2020 г. търговията между двете икономики беше оценена на 36 млрд. евро за стоки и на 26 млрд. евро за услуги.

Следващият кръг от преговори трябваше да обхване области като търговията, услугите, инвестициите и правата на интелектуална собственост.

Разговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и Австралия започнаха през 2018 г., като очакванията бяха тази година те да бъдат приключени.