OffNews.bg

След Естония и Латвия експулсира руския посланик

Руският посланик в Рига трябва да напусне страната до 24 февруари, съобщи външният министър на Латвия. Дипломатическите отношения с Москва се понижават в знак на солидарност с Естония, съобщи Ройтерс. 

"Поради продължаващата брутална агресия на Русия срещу Украйна и в знак на солидарност с Естония Латвия ще понижи нивото на дипломатически отношения с Русия от 24 февруари, изисквайки от Русия да действа по съответния начин", написа външният министър Едгарс Ринкевичс в "Туитър".

По-рано днес руското МВнР реши да понижи статута на дипломатическата мисия в Естония до временен шарже д'афер, а естонският посланик да напусне Русия до 7 февруари, съобщиха от министерството, цитирани от Би Би Си. Талин отговори, като обяви, че експулсира руския посланик. 

Отношенията на Русия и Естония и другите балтийски държави се обтегнаха изключително много след избухването на войната срещу Украйна.

Това е първият път след инвазията, когато става дума за взаимно експулсиране на посланици, подчертава АФП, цитирана от БТА.