OffNews.bg

Ситуацията в Украйна се влошава, смята френският представител в Съвета за сигурност на ООН

Постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност на ООН Никола дьо Ривиер е песимистично настроен по отношение на ситуацията в Украйна през 2024 година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Не мисля, че се подобрява, мисля, че се влошава", каза Дьо Ривиер.

Той отбеляза, че броят на руските атаки с дронове и ракети расте, като те очевидно са насочени срещу гражданската инфраструктура на Украйна.

"Ясно е, че се цели сплашване на населението. Всичко това е в пълно противоречие с международното хуманитарно право", подчерта френският представител.

Според него в краткосрочен план няма надежда за преговори между страните в конфликта, но трябва настойчиво да се продължи с усилията за постигане на мир в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия е използвала почти 300 ракети и повече от 200 дрона в атаките си срещу Украйна през последните дни. 

В края на декември Русия предприе най-голямата въздушна атака срещу Украйна от началото на пълномащабната си инвазия, а навръх Нова година войските на Руската федерация изстреляха 28 ирански дрона "Шахед" срещу Одеса.