OffNews.bg

Сирия, Русия и ООН осъдиха решението на Тръмп да признае израелския суверенитет върху Голанските възвишения

Редица държави коментираха решението на американския президент Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения. 

Сирия окачестви решението като "безсрамно нападение" срещу своя суверенитет и териториална цялост., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Освобождаването на Голан с всички достъпни средства и връщането му в сирийското отечество е неотменимо право", заяви външното министерство в Дамаск. "Това решение [. . .] прави САЩ главният враг на арабите", се казва още в изявлението, разпространено от сирийската агенция САНА.

Говорителката на руското външно министерство заяви, че признаването от Вашингтон на израелския суверенитет върху Голанските възвишения може да влоши положението в Близкия изток.

"За съжаление, това може да доведе до нова спирала на напрежение в региона на Близкия изток", каза по руското национално радио говорителката Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите ѝ решението на САЩ е "извън правното пространство" и "пренебрегва всички международни разпоредби и резолюциите на Съвета за сигурност" на ООН.

За генералния секретар Антониу Гутериш "е напълно ясно, че статутът на Голан не е променен", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Той уточни, че "политиката на ООН за Голан е отражение на значими резолюции на Съвета за сигурност и тази политика не е променена".

Израел превзема стратегическите Голански възвишения през 1967 г. в хода на т.нар. Шестдневна война. През 1981 г. Съветът за сигурност към ООН одобрява единодушно резолюция, според която решението на Израел "да прилага своите закони, юрисдикция и администрация в окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и невалидно и няма международен правен резултат". В документа се настоява Израел да отмени решението си, припомниха агенциите.