САЩ признаха суверенитета на Израел върху Голанските възвишения

OFFNews 25 март 2019 в 19:40 2930 6

Снимка Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който признава израелския суверенитет над Голанските възвишения.

Тръмп подписа указа в началото на срещата му с израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

Миналата седмица Тръмп заяви, че "е време" това да се случи, тъй като районът е от много важно значение за сигурността на Израел и стабилността в региона. Изявлението му предизвика негативна реакция от много държави. 

Израел отне стратегическото плато от Сирия по време на Шестдневната война през юни 1967 г. и го анексира през 1981 година. Израелският контрол над тази територия не е признат от международната общност.

Смята се, че стъпката ще даде на Нетаняху тласък преди оспорваните израелски избори на 9 април, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Всяко бъдещо споразумение за мир в Близкия изток трябва да гарантира правото на Израел на самоотбрана, заяви Тръмп в началото на церемонията по подписването, предавана на живо от американските новинарски телевизионни канали, малко след като Израел нанесе въздушни удари в Газа в отговор на палестинска ракетна атака.

"САЩ признават абсюлютното право на Израел на самозащита. Подлите атаки от тази сутрин отразяват сериозните заплахи в сферата на сигурността, с които Израел се сблъсква всеки ден", заяви Тръмп.

Съюзът между Израел и САЩ никога не е бил по-здрав, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

27.03 2019 в 10:31

Агресивното разширяване на Израел наред с мълчаливото съгласие за разпространението на саудитския уахабизъм и постоянните американски военни и икономически интервенции са основни двигатели на изселването на хора от Близкия Изток.

10571

3

Hissarion

26.03 2019 в 14:30

В такива моменти лицемерието на проамериканските тролове лъщи като сопол на слънце.