OffNews.bg

Швеция изпраща безпрецедентно голям пакет военна помощ към Украйна

Шведското правителство обяви нов безпрецедентно голям пакет военна помощ за Украйна. Той включва самолети, бронирани машини и други оръжия.

Този пакет е най-големият, изпращан от скандинавската страна до момента - стойността му надхвърля 1,2 млрд. долара, съобщи шведското правителство, предаде УНИАН.

В изявлението се казва, че Швеция ще изпрати самолети за радиолокационно разузнаване и управление ASC 890, които ще предоставят на Украйна напълно нови възможности срещу въздушни и морски цели:

"Способността на Украйна да идентифицира и поразява цели на голямо разстояние ще бъде подобрена. Пакетът включва и цялостно решение, включващо обучение, техническо оборудване и методическа подкрепа за въздушно наблюдение и контрол на войските."

Говорител на шведското правителство уточни, че пакетът включва и усъвършенствани ракети „въздух-въздух“ със среден обсег (RB 99-AMRAAM). Ракетите ще бъдат преработени така, че да съответстват на наземните зенитно-ракетни системи.

Швеция ще прехвърли и целия си парк от бронетранспортьори Pbv 302, за да подпомогне формирането на нови бригади на украинската армия.

Пакетът ще включва също така артилерийски 155-мм боеприпаси, транспорт на гориво, средства за поддръжка на прехвърленото преди това оборудване, терминали за сателитна комуникация и др.

Това е 16-ият пакет помощи, изпратени от Стокхолм, от началото на войната през февруари 2022 г. Така общият брой средства, дарени от Швеция на Украйна, възлиза на 43,5 млрд. шведски крони.