OffNews.bg

Швейцария на път да сложи край на данъчния рай

Швейцария ще подложи на гласуване в референдум съществуването на сегашната данъчна система, предаде Reuters.

Обединени леви партии и синдикати обявиха, че са събрали необходимите 100 хил. подписа, за да внесат предложението за референдум„Стига с данъчните привилегии за милионерите“.

Швейцарската данъчна система е привлякла над 5000 богати чужденци с данъчни споразумения, сключени въз основа на наемната стойност на техния имот, а не на действителния им доход или богатство, при условие, че те не работят в страната, уточнява Reuters.

Сред тях са Фил Колинс, Михаел Шумахер, Тина Търнър, основателят на IKEA Ингвар Кампрад.

Отношението срещу данъчните изселници обаче се засилва. В кантоните Цюрих, Шафхаузен и Апенцел тази практика вече бе отменена след референдуми. Миналия месец обаче парламентът отхвърли предложение на левоцентристката Социалдемократическа партия за премахване на данъчните облекчения.

Вместо това бе приет правителствен план за вдигане на данъчната основа от пет на седем пъти годишната наемна стойност на домовете на богатите чужденци.

Специалният данък е въведен през 1862 г. с цел подпомагане на туристическата индустрия чрез насърчаване на богати пенсионери от други страни да се преместят да живеят в Швейцария. Правителството твърди, че премахването на данъчните облекчения ще засегне 22 хиляди работни места.