OffNews.bg

Шести ден десетки дирят втората черна кутия на Germanwings

Шести ден продължава търсенето на втората черна кутия на самолета на авиокомпания Germanwings, който на 24 март се разби във френските Алпи, пише испанският вестник El Mundo. 

В площ от почти два хектара, с наклон от 40 до 60 градуса, търсенето на втората черна кутия е "приоритет от самото начало", казва капитанът на спасителните операции.

Тази втора кутия е известна като FDR ("Flight Data Recorder") и записва всички технически данни на полета, така че е особено важна за изясняване на обстоятелствата около произшествието. 

"Важно е да се продължи разследването, но трябва да се действа внимателно и успоредно с работата по идентифициране на жертвите", добави капитанът. 

По думите му има вероятност втората черна кутия да е под развалините. Затова трябва да се работи внимателно и да се вземат всички необходими предпазни мерки, а "това неизбежно отнема време".

На мястото на инцидента всекидневно работят 50 души, като всеки от тях отговаря за различно нещо.

Едни са там, за да идентифицират тела, а други, за да търсят черната кутия.

"Това е колективна работа между различни отбори", коментира старшина Стефан Лаут, който също работи на мястото на катастрофата. 

Инцидентът стана на 24 март, а на борда на самолета имаше 144 пътници и 6 души екипаж. 

Ден по-късно бе намерена първата черна кутия, в която се съхранява звукозапис на разговорите в пилотската кабина.

Основната версия за инцидента е, че вторият пилот Андреас Лубиц е останал сам в кабината, блокирал е достъпът до нея и е разбил машината.