OffNews.bg

Шефът на ЦРУ: Без симулирано удавяне при разпити

Шефът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че агенцията няма да прибягва към похвати за разпити, които се възприемат като изтезания, дори ако бъдещи президенти настояват за това.

В интервю за телевизия Ен Би Си, което ще бъде излъчено днес, на въпрос дали ЦРУ би използвало симулиране на удавяне при разпит на заподозрени в тероризъм, Бренън недвусмислено отговаря: Абсолютно няма да се съглася офицер на ЦРУ да използва техниката симулиране на удавяне.

Изказването се появява на фона на противоречиви мнения от водещите републикански кандидати за президент. По-рано тази година Доналд Тръмп и Тед Круз се обявиха за връщане на възможността за използване на изтезанието. Тръмп заяви по време на дебат, че ще прибегне дори до "много по-страшни" тактики, а Круз каза, че не възприема симулирането на удавяне за мъчение и добави, че не би искал да го употребява в голяма степен, но като главнокомандващ би използвал каквото е необходимо, за да защити страната.

Техниката, възприемана от международното право за мъчение, е била използвана спрямо заподозрени в тероризъм в периода след атентатите от 11 септември 2001 година, но през 2009-а, в началото на мандата си, президентът Барака Обама подписва указ, с който я забранява.

Ю Ес Ей Тудей информират, че ЦРУ са посочили, че са спрели прилагането на метода през 2003-та.