OffNews.bg

Създател на Новичок: Няма как Русия да е замесена, щом Скрипал е още жив

Руски учен на име Леонид Ринк твърди, че е участвал в програмата за разработване на химическите агенти "Новичок", за които се казва, че са използвани за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри.

В интервю за РИА Новости Ринк разказва за създаването на "Новичок" и отговаря на твърденията на друг учен, който също обяви, че е работил по програмата - Вил Мирзаянов.

По думите му "Новичок" не е субстанция, а е цяла система от химически оръжия.

"Те са все още живи. Това означава, че или изобщо не е била използвана системата "Новичок", или че неговото приготовление е било небрежно", разказва Ринк.

След обвиненията на Лондон, че именно "Новичок" е използван за отравянето на Скрипал и дъщеря му, Москва отрече съществуването на такава програма нито по времето на СССР, нито след това в Русия.

"Голям брой специалисти разработваха "Новичок" в Москва и в Шихани - техници, токсиколози, биохимици. Постигнахме много добър резултат", казва обаче Леонид Ринк.

Според него по време на съветския период системата от химически оръжия е била наречена "Новичок-5", като името никога не е използвано без цифрата след него. 

Ринк е категоричен, че не вярва Русия да стои зад отравянето на Скрипал - защото използването на "Новичок" би могло да се проследи до Русия, но и защото Скрипал и дъщеря му са все още живи. 

"Доколкото всички участници в инцидента са все още живи, трудно е да се предположи, че в това са замесени руснаци - такава неграмотност за диверсанти е просто смешна и недопустима. И нито един, даже малограмотен руски диверсант, няма да използва единствения препарат с руски произход и с руско название. Пълно е с други, по-подходящи за това вещества. Да стреляш по човек, който не представлява интерес, с оръжие от такъв калибър и въпреки това да не успееш да го уцелиш, това е върхът на глупостта", коментира той.

Ринк обясни, че щом двамата са живи, значи или не става въпрос за "Новичок", или веществото е "приготвено" от аматьори. 

По думите му отравянето на бившия шпионин и дъщеря му може да е дело на Великобритания. На въпрос дали за страната е достъпна тази технология той обяснява: "Разбира се. Тя е общодостъпна за професионалистите. За всяка държава, в която има оръжие за масово поразяване, за Великобритания, САЩ, Китай и всички развити страни, където има каквато и да е химия, не е никакъв проблем да създаде такова оръжие.

Според него технологията е достъпна и за всяка голяма фармацевтична компания, макар че трудно биха могли да възпроизведат точната "рецепта". 

Използваното вещество е своеобразен почерк. Веднага се разбира, че това не е руска технология. Наистина концентрацията може да е много ниска. Те не биха могли да знаят тънкостите на системата, състав на много от компонентите. Това и Вил Мирзаянов няма как да е знаел. За криминалистите образеца от веществото от Солсбъри е като пръстов отпечатък. Веднага може да се разбере, че не е създадено в Русия, продължава ученият.  

Ринк казва още, че Вил Мирзаянов е публикувал всички формули на веществото. "Още няколко души, запознати с технологията, напуснаха Русия през 90-те. Знам за петима. Тези разрешения за напускане на страната предизвикаха голяма почуда в нашия институт", допълва той. 

По думите му Русия няма никакъв мотив за отравянето на Скрипал - той вече е използван и от двете страни - на руснаците е дал напълно английските си контакти, а на англичаните - тези за СССР. Моментът за отравянето на шпионина също е много неизгоден за Русия - дни преди президентските избори и малко преди световното по футбол, твърди Леонид Ринк.