OffNews.bg

САЩ: Русия е напът да завземе ключовата Авдеевка

Съединените щати предупредиха, че Русия е напът да завземе ключовия източен украински град Авдеевка (Авдиивка), където от месеци се водят едни от най-ожесточените боеве по украинския фронт, предаде Би Би Си. 

Снощи започна голяма руска офанзива към Авдеевка. В различни участъци около града започнаха да настъпват две руски армии и около седем бригади. Съотношението на силите е 7:1. Представителят на Трета щурмова бригада Александър Бородин заяви, че на украинските военни е дадена заповед да удържат позициите си.

Руските войски са постигнали успехи в Авдеевка и в момента заплашват да я обкръжат.

"Авдеевка е застрашена да попадне под руски контрол", заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. Той посочи, че от украинска страна има недостиг на боеприпаси.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще направи всичко възможно, за да "спаси колкото се може повече украински животи".

Авдеевка е почти напълно разрушена. Тя се намира на стратегическо място и се разглежда като директен път към близкия град Донецк. Там от 2014 г. са разположени подкрепяни от Русия войници.