Руснаците настъпват в съотношение 7:1 към Авдиивка, скупчват още по-голяма армия на Ореховското направление

Владимир Йончев 15 февруари 2024 в 21:04 11230 19

Авдиивка

Снимка

Така изглежда някогашният град Авдиивка

Руснаците тази вечер започнаха голяма атака. Съотношението на силите е едно към седем, разказва представителят на Трета щурмова бригада Александър Бородин пред изданието Liga.net.

Върви постоянно настъпление на различни участъци. Това са 2 руски настъпващи армии, около 7 бригади, обяснява Бородин.

Според него на украинските военни е дадена заповед да удържат позициите си.

Втори авторитетен източник обаче твърди, че украинската армия се изтегля от Авдиивка. Американският вестник Уошингтън пост се позовава на свои източници от ВСУ, според които вече е започнало частично изтегляне. Последният украински пост вероятно ще стане разрушеният коксохимически завод, смята The Washington Post.

Ако руснаците овладеят Авдиивка, това ще е най-големият им успех след проваленото украинско контранастъпление в началото на лятото на 2023 г.

Авторитетният кореспондент на германския вестник BILD Юлиан Рьопке също съобщи, че Украйна е започнала изтегляне от Авдиивка, а окупантите прииждат от всички страни. Да се надяваме, че украинските войски ще успеят да се изтеглят навреме, пише Рьопке.

Официалните украински власти все още не са коментирали ставащото в Авдиивка.

Градът има важно стратегическо значение във войната на Русия срещу Украйна, защото е на височина над Донецк, където са основните сили на окупантите. По този начин той задържа значителни руски сили.

Положението е още по-лошо на Запорожкото направление, заяви говорителят на оперативно-стратегическата групировка "Таврия" Дмитрий Лиховий. 

"Групировката, която врагът е концентрирал на Ореховското направление за последните няколко дней или седмици по своите размери превъзхожда групировката, която сега е задействана на Авдиивското направление. И очевидно те не са дошли тук на разходка", коментира Лиховий.

Пробив на Ореховското направление би означавал пряка заплаха за Запорожие, един от големите украински градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

23

Мсергиев

16.02 2024 в 15:41

Българската дума е ОКУПАТОРИ! Окупанти е руска дума.

12407

22

Bad Horse

16.02 2024 в 10:27

Чебурашките заслужават нашето съжаление. Те не разбират че любимата им матушка отслабва от всеки ден война. Дори да постигнат примирие и отцепване на Донбас и Крим и обявят велика победа, това е същата победа като след ВСВ - пирова. Страната е по-слаба от преди.

20 години трупаха резерви от износ на горива, правиха ракети, самолети и какво ли не, имаха милиарди активи в злато, последното що-годе ставащо за нещо поколение в което още има застаряващи специалисти техничари, израснали в СССР... Всичко това замина по дяволите.

Понеже нямат с какво реално да се гордеят, вдигат врява сега от окупацията на едно село, което е под обстрел от 10 години, да, от 2014! На хвърлей камък от Донецк. Все едно Хитлер да се радва че е превзел Брест-Литовск след 10 години.

Каквото и да стане с Украйна, Русия отива по дяволите. Скоро. Срещу демографията не се рита. Надявам се да го доживея, но и да пукна преди това, това продължение на монголската орда е обречено.

135

21

Far Rider

16.02 2024 в 10:09

С огромно съжаление трябва да кажа, че за западните държави тази война започва както вторта световна война: с подценяване на противника. Някога английския премиер беше казал за Чехословакия която е била "анексирана" от Хитлер: една държава чието име трудно произнасям и е толкова далеч, че не зная къде е на картатата не може да ме интересува. Сега е същото. Войната е някъде там, а тук се забавляваме с нашите си проблеми които сами създаваме.

345

20

Джендо Джедев

16.02 2024 в 09:55

Колко руски хлебарки загинаха там вече? 20-ина хиляди станаха ли? Тия имат ба си обсесията със завладяването на развалини, не е истина! Влече си ги към мизерните пейзажи, няма спор! :D

-1650

19

ob1

16.02 2024 в 09:39

CUMсомолецо, това го написа през руZкия си комп или през руZкия си смартфон? Сигурно и лада караш?
Честно, нямам търпение да видя как се криеш като мишок, когато орките пак почнат да просят хуманитарни помощи. И не, няма да им се размине това, колкото и да се надяваш.

2159

17

Kilca

16.02 2024 в 09:24

И Хитлер така са го подценили в началото, а после Берлин е бил изравнен със земята

-690

16

nms

16.02 2024 в 09:15

Очакваше се. Много хора подценяват рашистите ама ония нямат проблем да си берат по 1000 месо на ден и да ги мятат в кланицата. За разлика от тях Украйна не може да си позволи такива жертви, а западните *********** смешници които и милион снаряда не успяха да пратят пък въобще си нямат идея с какво зло си имат работа. И то това зло не е само рашистан, китай, северна корея и иран са зад тях.
Ако запада продължи да е силен на думи и обещания все по зле ще става.

400

15

демотиватор

16.02 2024 в 07:45

Честитка от дедо Иван Вазов:
(ジ) ✊
"Идат като тигри, бягат като овци и пак се завръщат...."

2550

14

alfakentavur

16.02 2024 в 07:35

Да видим, ако вземат този град, това по-велико ли ще е отколкото ако един "кравар" отиде да интервюира Путлер и всички му се кланят като на Господ.
Според мен и цяла Украйна да превземат, "кравар" да интервюира Путлер им носи по-голям кеф :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!